Prim plan obiectiv - 2 decembrie 2021

OCTAVIAN IONESCU - Memento Subiectiv
În iulie 1944, în biroul consular de la Berna, tânărul profesor Octavian Ionescu de la Facultatea de Drept din Iaşi cere documentele de reîntoarcere în ţară: pentru el, pentru soţia sa de origine helvetă şi pentru cei trei copii ai lor, Lucian, Ilinca şi Gabriel. Vespasian Pella, marele jurist și fostul lui profesor de la Iași, îl priveşte cu uimire, ca pe făptură de pe altă planetă şi îi spune că România e la răscruce de vânturi în conflagrația mondială, că există pericolul imediat să basculeze către Armata Roșie și că ar fi mai bine să rămână la adăpost, în Elveţia, mai ales că familia sa este, cumva, acasă.
„Unde te duci? Or să-ţi taie ruşii capul.”
„Mă aşteaptă studenţii mei de la Iaşi.”
Astfel, Octavian Ionescu a plecat spre România. A intrat în ţară la data de 23 august 1944, așa cum arată documentele sale de drum: ştampila pe o filă de paşaport. Nu e un scenariu de film, e chiar viaţă. Octavian Ionescu s-a născut în 1901. Era ultimul din cei nouă copii ai preotului Ioan Ionescu, din Vorniceni, Botoşani.
A absolvit simultan, la Iaşi, cu licenţă, Facultatea de Drept şi Facultatea de Filosofie. Dar a audiat şi cursurile de la Litere ale lui Garabet Ibrăileanu, pe care l-a admirat mult. A plecat pentru studii doctorale la Paris şi a răbdat de foame ca să-i ajungă banii pentru cărţi, muzee şi spectacole de teatru. A obţinut Medalia de aur la concursul tezelor de doctorat de la Sorbona în 1931, pentru lucrarea „La notion de droit subjectif dans le droit privé”. Juriul acelui concurs era format din cei mai importanti juristi, între ei fiind G.Ripert. Acesta a scris că lucrarea românului Ionescu este “o cercetare de mare noutate” și o contribuție adusă științelor juridice în Franța.
A fost bursier Rockefeller şi Humboldt în Germania, de unde s-a întors profesor la Iaşi. Acolo a cunoscut-o pe tânăra Rica Cecile Voisin, profesoara de literatură cu licențe multiple, originară din Elveția. A fost membru în Consiliul legislativ al ţării din 1933 şi până la abdicarea regelui.
În 1950, la doar 49 de ani, în zenitul carierei sale şi în plină putere creatoare, Octavian Ionescu a fost dat afară din Universitatea ieşeană. A fost în lotul celei din urmă epurări.
Documentarul va fi prezentat la Institutul Cultural Francez din Iaşi, în 16 decembrie 2021.
Invitaţi: Marina Mureşanu Ionescu şi istoricul Mihai Dorin

Canale:
Etichete:
Powered by WebTV Solutions