Reporter special - Marcel Burdea sau poveşti despre pediatria ieşeană din secolul trecut

Publicat de: Mihaela
Data: 18/03/2021
Vizualizări: 7
Integrare

Face parte dintre personalitățile care au contribuit la evoluția pediatriei românești alături de Mihai Manicatide, Ion Nicolau și Emil Hurmuzache. Profesorul Marcel Burdea (1917 - 2006) a condus Clinica de Pediatrie de la Spitalul "Sf. Spiridon" unde a amenajat prima secție de Terapie Intensivă, iar din 1970 a coordonat serviciile de pediatrie de la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din Iași.
Pentru studenți a fost profesorul impecabil, oratorul perfect și pedagogul care i-a învățat să pună pacientul în prim plan, aducând în amfiteatrele ieșene principiile de bază ale școlii franceze. Într-o perioadă când relațiile internaționale și chiar interumane erau privite ostentativ, a reușit să-și impună profesionalismul fiind ales membru corespondent al Academiei Franceze și membru al Societății Europene de Gastroenterologie.
Rememorăm personalitatea lui Marcel Burdea alături de soția sa, dr Lucia Burdea (în martie a marcat împlinirea unui veac de viață), prof. univ. dr. Evelina Moraru și conf. univ. dr. Mihnea Hurmuzache.

Canale:
Etichete:
Powered by WebTV Solutions