A fost eminent student al Universitaţii Oxford Brookes din Marea Britanie, iar acum predă, la această faimoasă universitate istoria biomedicinei. Este membru al Societății Regale Britanice a Istoricilor şi fondatorul Institulului Cantemir de Înalte Studii Transdisciplinare de pe lingă Oxford University.
Marius Turda este românul care supără acum pe mulți, pentru că preocupările şi cercetările sale aduc în atenția publicului internațional un subiect pe cât de delicat, pe atât de captivant şi de necesar a fi discutat: abordarea istorică a raselor, rasismul şi eugenismul. Expoziţia pe care a organizat-o la Rotonda UMF din Iaşi ne spune ceva nou, lucruri pe care nu le-am învăţat la şcoală: cercetarea antropogică românească, definirea etnicităţii în anii 1920-1930.
Cercetările sale în istoria eugenismului european şi prelungirile sale în proiectul de ţară al României Mari e un domeniu dificil, la granița dintre istorie, bioetică, medicină, sociologie şi antropologie. Sunt chestiuni necunoscute publicului larg ce nu se predau la școală sau la universitate.
O discuție care stârneşte curiozitatea oricui, măcar intelectuală, dacă nu ştiinţifică.