Regiunea in obiectiv 19 ianuarie 2021

Anul ce a trecut a fost cel mai bun exemplu că cercetarea și inovarea ne pot salva viața. Cu toate acestea, România nu vrea să învețe din exemplele bune și rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană la investițiile în cercetare.
În 2019, Guvernul a alocat doar 0,2% din PIB, la care s-a mai adăugat un procent de 0,28% investiții din mediul privat, conform Eurostat. Nici fondurile europene din programul Horizon 2020, de peste 6 miliarde de euro nu au stârnit interesul românilor. Dar ne place să ne considerăm creativi și inteligenți, fără să ne întrebăm cu se costuri acoperim această amăgire.
Despre punctele tari și punctele slabe privind cercetarea universitară ne vorbește prof univ dr Mihai Dimian, prorector al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava și apoi îi cunoaștem pe reprezentanții Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare in Medicina Experimentala de la UMF Iaşi.
Pentru comparație, vedem cum se face cercetare la una din facultățile Universității Oxford, împreună cu cercetătorul Ștefan Dascălu.

Canale:
Etichete:
Powered by WebTV Solutions