Iași, capitală de război | Live TVR Iaşi

Iași, capitală de război În timpul Primului Război Mondial, din noiembrie 1916 și până în noiembrie 1918, inima României refugiate a bătut la Iași. Fosta capitală a Moldovei devenise, în împrejurări tragice, capitală de război a României. În Iași s-au ...

iasi, capitala, de, razboi, 27m39s

Iași, capitală de război

Publicat de: Laurenţiu
Data: 01/12/2016
Vizualizări: 822
Integrare
În timpul Primului Război Mondial, din noiembrie 1916 și până în noiembrie 1918, inima României refugiate a bătut la Iași. Fosta capitală a Moldovei devenise, în împrejurări tragice, capitală de război a României. În Iași s-au adăpostit mii de femei, copii și bătrâni care fugiseră din calea invadatorilor. Familia regală, Parlamentul, Guvernul, bancherii, industriașii, oamenii de cultură – toți s-au adunat în Iași după invadarea țării.
De aici a fost condusă țara în acei doi ani de cumpănă. Populația orașului a crescut brusc de la 75.000 de persoane la peste 300.000, fără să punem la socoteală și numeroasele trupe rusești care au staționat aici.
Cum s-a trăit atunci în Iași, unde i-a găzduit „orașul rezistenței naționale” pe toți cei care i-au bătut la porți, ce rol a jucat regina Maria în acei doi ani de lipsuri, foamete și frig, ce cicatrici a lăsat pe „obrazul” Iașului perioada refugiului.
Toate răspunsurile – într-un documentar de Gabriela Baiardi, Relu Tabără și Loredan Baiardi.
Canale:
Etichete:
Powered by WebTV Solutions