Documentar TVR Iasi - Maria Sa, Birlic

“Măria Sa, Birlic", un documentar biografic dedicat marelui actor Grigore Vasiliu Birlic.
Filmul a fost realizat de Carmen Olaru în 2010, la împlinirea a 105 ani de la naşterea actorului Grigore Vasiliu Birlic.
Grigore Vasiliu Birlic a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie. A jucat în multe piese de teatru, precum şi în filme. Numele de naştere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o poreclă pe care a primit-o datorită succesului din piesa Birlic, jucată la începutul carierei sale. Născut la Fălticeni, judetul Suceava, Birlic este unul dintre marii noştri actori pe care tinerii de astăzi îl pot descoperi prin acest film.
Valoarea documentarului este dată de calitatea interviurilor pe care le conţine, unele dintre ele exclusivităţi pe piaţa filmului documentar românesc: Gaby Michăilescu, impresarul lui Birlic, care ne-a acordat (la 97 de ani) unul dintre puţinele sale interviuri şi care a murit la 3 luni după filmare; nepotul (de soră) al lui Birlic, arhitect în America; singurul strănepot al lui Birlic, născut la doar 4 luni după moartea unchiului său; regizorul Aurel Miheleş, autor (alături de Gh. Naghi) al filmelor: Două lozuri (1957), D’ale carnavalului, Telegrame (1959); actorii Radu Beligan (cel care a jucat cel mai mult alături de Birlic), Ion Lucian, Draga Olteanu-Matei, Iurie Darie, Stela Popescu; fiica unui coleg de clasă, un actor de provincie care l-a cunoscut, un scriitor fălticenean.
Filmul conţine documente inedite, unele descoperite după renovarea Galeriei Oamenilor de Seamă din Fălticeni(2012): actul de naştere al actorului, catalogul de la Liceul „Nicu Gane”, permisul de conducere, scrisori către si de la soţia lui, obiecte personale, scrisori de la admiratorii săi, fotografii inedite, afişe etc.
Realizator: Carmen Olaru

Canale:
Etichete:
Powered by WebTV Solutions