IICCMER are o misiune: aceea de a ţine trează conştiinţele românilor.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o instituţie care se împiedică, şi ea, în chestiuni de ordin politic şi financiar. Ceea ce este grav şi dăunător, pentru că acest institut ar trebui să fie deasupra tuturor acestor "dureri postdecembriste".
După 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie, eroii rezistenţei anticomuniste pier. Mor de boli şi de bătrâneţe şi duc cu ei în mormânt traume şi nedreptăţi care se răsfrîng în societatea noastră de azi. Încă n-am gasit toate mormintele victimelor, încă nu s-au cercetat toate arhivele, încă trăiesc bine-mersi torţionarii, încă pierdem vremea, dar încă nu e totul pierdut.
Un remarcabil intelectual ieşean este acum directorul executiv al acestei instituţii, politologul Daniel Şandru, preocupat de maladiile post-comuniste. După Marius Oprea, întemeietorul IICCMER, a urmat o tristă acoladă de regres. Acum, în 2022, iată, un nou început.
Ca în multe alte intituţii de importanţă culturală şi identitară din ţară, e nevoie de mai mult decât un director eficient şi un manager serios. E nevoie de un spirit.
O emisiune de Oana Lazar