Roxana Poiană a descoperit în comuna ieşeană Tătăruşi o comoară pe care vrea să o împartă si cu alţi iubitori ai folclorului nostru. Chiar dacă lumea ei este una fără culori, ştie să dăruiască celor din jur din harurile primite. Aşa a ajuns să reconstituie o valoroasă piesă din Muzeul satului Tătăruşi.
Alexandru Vasiliu-Tătăruși, primul învățător din sat, și-a dedicat viaţa şcolii și culegerii de folclor. A scris cartea Cântece, urături și bocete de-ale poporului, publicată în anul 1909. Valoarea incontestabilă a creaţiei sale a fost recunoscută şi de către Biblioteca Naţională din Paris care păstrează o înregistrare sonoră a folcloristului din Tătăruşi.
Roxana Poiană are rădăcini în comuna Tătăruşi, trăieşte la Iaşi şi studiază folclor la Academia de Muzică din Cluj. A descoperit culegerea de folclor a lui Alexandru Vasiliu căutând cântece autentice pe care să le introducă în repertoriul propriu. A înţeles ce valoroasă este creaţia învăţătorului şi a reuşit să reconstituie culegerea din care lipseau mai multe partituri.
Realizator: Carmen Olaru