Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, ediția a VI-a

Mihai Toma este un tânăr compozitor român, cunoscut pentru compoziţiileFlutaka, Enași Moon Dance. Muzica lui îmbină sunete electronice, ritmuri în stil Chill-Out, World Music și Dance, percuţii tribale şi teme folclorice cu puternice influenţeromâneşti, dar şi din alte zone ale lumii.Pe albumele sale Flutaka, Dacikași Carpatika se pot asculta 45 de melodii cu sonorităţi moderne. Pe lângă piese originale sunt prezente și prelucrări ale unor teme tradiţionale celebre precum:Cântec despre Bucovina, Unde e Târgoviștea, Ciocârlia, Balada lui Ciprian Porumbescu, Mociriță cu Trifoi, Lie Ciocârlie, Călușul, Paparudă Rudă. Artistul surprinde prin îmbinarea instrumentelor folclorice româneşti - fluier, nai, taragot, vioară –cu cele electronice, de tipul sintetizatoarelor,fiind recunoscut şi apreciat de publicul din ţarăşi din străinătate.Aparițiile sale cu producţiaDacikaSymphonicau reprezentat adevărate spectacole de sunet și imagine, alături de soliști talentați, orchestrăși cor.Este singurul compozitor român de muzică electronică invitat în cadrul Festivalului „George Enescu” cu mixulEnesciada 2015 - un set de șase prelucrări după cele mai cunoscute teme ale maestrului Enescu: Rapsodiile nr.1și 2, Poema Română, Balada pentru Vioară, Impresii din copilărie.
Printre alte activități, Mihai Toma a colaborat cu britanicul Charlie Ottley, compunând coloana sonoră a seriei documentare Flavours of Romania. De asemenea, a jucat în musical-uri la Opera ComicăPentru Copii. Pasiunea pentru a povesti și a înregistra voci, i-a adus 50k de urmăritori pe TikTok, recitând poezii celebre din creația lui Mihai Eminescu.În prezent, Mihai Toma lucrează la un proiect audio-video numit „Romania - HiddenHeaven”, ce va conține 12 clipuri video cu peisaje naturale frumoase din România, care au drept coloană sonoră muzica originală, inspirată de acele imagini. Scopul proiectului este reconștientizarea faptului că frumosul se află foarte aproape de noi și că trebuie protejat și valorificat.
În contextul anului cultural Cantemir (300 de ani de la trecerea lui la Domnul), Festivalul nostru a lansat muzicianului Mihai Toma o provocare inedită, și anume de a orchestra, în manieră modernă, câteva lucrări din colecția muzicală a lui Dimitrie Cantemir, care vor fi interpretate, în premieră, la concertul din această seară, alături de alte piese celebre inspirate din repertoriul muzical românesc.

Canale:
Etichete:
Powered by WebTV Solutions