”Catastrofa de la Ciurea” este numele sub care a intrat în istorie accidentul care a avut loc în data de 31 decembrie 1916. În plină desfăşurare a primului război mondial, în gara din Ciurea, un tren în mare viteză s-a ciocnit cu o garnitură de cisterne pline cu combustibil pentru armata română. Bilanţul a fost de 1.000 morţi, iar absenţa unei anchete oficiale nu permite nici azi elucidarea cauzelor accidentului. Acest accident feroviar este cel mai mare din România şi al treilea ca mărime la nivel mondial.
În acest cumplit accident a murit şi comandorul Alexandru Cătuneanu, autorul primei hărţi de navigaţie a Mării Negre, care îi poartă numele. Se pare că în această ultimă călătorie aducea cu sine la Iaşi o mapă cu documente strategice. A murit ca un erou, încercînd să salveze o femeie din flăcări. Avea 54 de ani.
In memoriam, Sâmbătă, 14 ianuarie, la ora 11.00, la Ciurea a fost inaugurată o placă centenară dedicată comandorului Alexandru Cătuneanu. La ceremonie au fost prezenţi studenţi în uniforme de la Academia Navală, comandori şi ofiţeri de astăzi, oficiali din Iaşi şi Constanţa, reprezentanţi ai ministerelor.
Un eveniment organizat de Primăria Comunei Ciurea, Statul Major al Forțelor Armate Române și TVR Iași.