Documentar - Între viaţă şi moarte nu există decât un singur război

Invazia Rusiei în Ucraina este pentru mulţi dintre noi un spectacol macabru pe care îl privim relaxaţi din faţa televizorului. După 228 de zile de război, momentul în care acest reportaj este difuzat pe micul ecran, poate ne încearcă un fel de oboseală sau chiar plictiseală. Schimbăm programul pentru a evita coşmarurile sau chiar depresia. Căutăm imunitate în faţa suferinţei.
Dar nu avem voie să uităm sau să devenim indiferenţi. De prea multe ori în istorie lipsa de implicare ne-a făcut părtaşi la marile crime de război. Jurnalistul vede şi spune mai departe, însă tragediile masacrelor din Ucraina sunt greu de povestit. Niciun cuvant nu poate acoperi durerea unui om a cărui familie este ucisă intr-o clipă. Şi nicio declaraţie nu poate justifica ura şi moartea coborâte asupra unui popor independent.
După sute de zile de război şi o tară transformată într-un imens cimitir, ucrainenilor le-au rămas îndârjirea şi lacrimile. Nouă, obligaţia de a fi alături de ei măcar prin puterea gândului de bine care face diferenţa dintre om şi barbar.
"Între viaţă şi moarte nu există decât un singur război", un documentar realizat de TVR Iaşi în parteneriat cu Agerpres.
Redactor: Maria Florea, realizator: Cristian Lupaşcu

Canale:
Etichete:
Powered by WebTV Solutions