Reporter special - Marcel Burdea sau poveşti despre pediatria ieşeană din secolul trecut

Face parte dintre personalitățile care au contribuit la evoluția pediatriei românești alături de Mihai Manicatide, Ion Nicolau și Emil Hurmuzache. Profesorul Marcel Burdea (1917 - 2006) a condus Clinica de Pediatrie de la Spitalul "Sf. Spiridon" unde a amenajat prima secție de Terapie Intensivă, iar din 1970 a coordonat serviciile de pediatrie de la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din Iași.
Pentru studenți a fost profesorul impecabil, oratorul perfect și pedagogul care i-a învățat să pună pacientul în prim plan, aducând în amfiteatrele ieșene principiile de bază ale școlii franceze. Într-o perioadă când relațiile internaționale și chiar interumane erau privite ostentativ, a reușit să-și impună profesionalismul fiind ales membru corespondent al Academiei Franceze și membru al Societății Europene de Gastroenterologie.
Rememorăm personalitatea lui Marcel Burdea alături de soția sa, dr Lucia Burdea (în martie a marcat împlinirea unui veac de viață), prof. univ. dr. Evelina Moraru și conf. univ. dr. Mihnea Hurmuzache.

Canale:
Etichete:
Powered by WebTV Solutions